ISTORICUL RASEI TOSA INU

Tosa Inu sau Tosa Ken este un câine ce s-a născut în arhipelagul nipon(Japonia) şi care a fost creat şi folosit mult timp pentru lupte .
Asadar , TOSA INU este o rasa originara din Japonia si asemeni multora dintre rasele japoneze de câini , numele lor este asociat cu zone (orase) ale Japoniei de unde provin : Akita Inu , Tosa Inu, Hokkaido Inu, Kishu Inu, Kai Inu, şi Shikoku Inu . Atât termenul de Inu cat si Ken se traduce în cuvântul „câine„.
Istoric vorbind , Tosa Inu este considerat in Japonia echivalentul canin al luptatorilor de Sumo, fiind tratat cu mari onoruri !
Astazi, Tosa Inu nu mai este nici pe departe ce a fost acest câine initial, în trecut . Strămoşul a ceea ce vedem noi astăzi purtând eticheta de Tosa a fost un câine de înălţime medie, cunoscut sub numele de Nihon-Inu si obtinut iniţial pentru a servi la vânătoarea de bivoli sălbatici .
Datorita abilitatilor si personalitatii puternice a rasei Tosa Inu , treptat a dobandit popularitate in intreaga Japonie, capatand faima unui reputat caine de lupta. Luptele de caini au o traditie istorica in anumite districte din vechea Japonie, cu precadere in districtul Shikoku. Poporul japonez , este cel care a dat lumii cele mai multe sporturi combatante, formandu-si si câinii în acest spirit, TOSA INU a devenit un adevarat SAMURAI CANIN.
Odata cu noul statut al rasei Tosa Inu (caine de lupta) , printr-o dorinta acerba de imbunatatire a calitatilor vechiului exemplar , s-a apelat la incrucisarea rasei Tosa Inu cu alte rase europene cunoscute: Mastifful, Dogul German, Bulldogul Englez , St.Bernard , Bull Terrierul , Bracul German
Cu fiecare dintre aceste „interventii”, crescatorii japonezi au fost obligati sa revina in trecut cu minimum trei generatii, pana cand au obtinut actualul Tosa.
Istoricul si evolutia rasei Tosa Inu sunt cu atat mai impresionante cu cat , chiar si in zilele noastre , adevaratele informatii despre creerea , obtinerea si evolutia acestei rase se afla inca in patrimoniul japonez si este mentinut intr-un cadru restrans greu accesibil.
Responsabilitatea oficieriii acestei rase a fost preluata de Japan Kenel Club care a aprobat iesirea rasei in afara granitelor Japoniei si a intocmit un standard pentru show care a fost inaintat si acceptat si de catre Federatia Chinologica Internationala. Desi Tosa Inu este un caine pur japonez , rasa este in continuare putin cunoscuta si recunoscuta chiar si in randul poporul japonez . Se vorbeste despre aparitia rasei Tosa cu mai bine de 100 de ani in urma , dar totul a ramas inca strans legat de traditie si cult.
Achizitionarea unui exemplar pur din Japonia se face cu mare greutate , nu pretul de achizitie fiind impedimentul. Fenomenul este controlat si nu orice Tosa depaseste granitele Japoniei. Odata contactat un crescator de Tosa Inu din Japonia , nu vei avea posibilitatea sa-ti alegi cainele ci se va decide de catre comunitatea Japan Kennel Club pentru tine exemplarul sanatos potrivit, dar nu va exista nici o garanție împotriva problemelor genetice sau orice altceva, deci va trebui sa vă asumați acest risc atunci când vă decideți să faceti aceasta achiziție.
Daca veti solicita vreo garantie la achizitionarea unui Tosa , crescatorul se poate simti jignit ca puneti la indoiala buna lui credinta si asta pentru ca defapt în realitate, toate exemplarele de Tosa se reproduc de obicei pentru ei înșiși, și nu pentru publicul larg , dupa propriile criterii de selectie . Crescatorii de Tosa Inu sunt organizati in grupuri de crescatori care sunt ghidati de un lider desemnat , care gestioneaza si este responsabil pentru toate deciziile referitoare la câini , care este consultat si care aproba/refuza orice este legat de caini.
Deci totul se intampla intr-o comunitate in care , atunci cand un crescator este membrul intr-un astfel de grup , renunță la orice drept de a decide asupra propriului său caine mai putin dreptul de-a participa oricand la turneele Tosa în cazul în care doreste sa concureze .
Exista districte din Japonia unde sunt inca permise luptele intre Tosa , care insa nu se desfasoara nici pe departe in mod rustic si barbar ca pariuri in jocuri de noroc , ci au dobandit in aceste vremuri conotatii sportive (asemanatoare luptei de “Sumo”) organizate in turnee anuale , cainii nefiind lasati sa lupte pana la moarte si fiind tratati cu mari onoruri si titluri supreme ca ”Yokozuna” si ” Meiken Yokozuna”, poziție maxim atinsă în turneele Tosa.
In ultimul deceniu exista doar cateva exemplare din rasa Tosa Inu achizitionate direct din Japonia , astfel incat se pot considera norocosi cei care au primit aceasta ”onoare”.
Liniile genealogice sunt astfel limitate in Europa la rasa Tosa Inu si din cauza acestui fenomen , riscam prin imprechere consagvinizarea (imperecherea intre rude).
In randul crescatorilor de Tosa Inu din Romania avem un astfel de exemplar autentic japonez , un mascul YAMATO GO KOMUKAISOU – importat legal din Japonia cu pedigree in anul 2010 de d-nul Bela Incze si aflat in acest moment in canisa Moloss de Harghita de la Miercurea Ciuc.
In Europa, datorita legislatilor existente in majoritatea tarilor, luptele de caini sunt interzise . Astfel , exemplarele existente aici sunt evaluate diferit fata de Japonia ( in cadrul turneelor Tosa).

Datorita abilitatilor si personalitatii puternice a acestei rase , treptat a dobandit popularitate in intreaga Japonie, capatand faima unui reputat caine de lupta. Luptele de caini au o traditie istorica in anumite districte din vechea Japonie, cu precadere in districtul Shikoku.Poporul japonez , este cel care a dat lumii cele mai multe sporturi combatante, formandu-si si câinii în acest spirit, TOSA INU a devenit un adevarat SAMURAI CANIN.