STANDARD RASA TOSA INU

Rasa este inregistrata FCI-Standard N° 260 / 09.12.1997 iar clasificarea FCI : Grupa a II a , sectiunea caini cu potential agresiv si pentru detinerea legala a acestei rase este obligatorie atat respectarea regulilor impuse de legislatia romana in vigoare pentru aceasta categorie , respectiv declararea lor la Politie (cf OUG 55/2002 modificata si completata de LEGEA 60/2003) cat si inscrierea lor in Asociatia Chinologica Romana , astfel este foarte important actul de origine al catelului ( COR – pedigree) care are la vedere tot arborele genealogic.
UTILIZARE : Tosa Inu este un caine de paza si aparare
DIMENSIUNI :

Tosa Inu este un caine de talie mare , cu manieră impunătoare și o constructie robusta , cu un aspect greoi dar mult mai agil decat majoritatea cainilor de tip molossoid. Aceasta rasa nu are limite superioare , fiind specificata in standard doar inaltimea minima la greaban : masculul Tosa Inu – minim 60 de cm, iar femela Tosa Inu– minim 55 de cm.

 

ASPECT GENERAL:
– Parul este scurt iar standardele culorilor inscrise si acceptate de FCI sunt : roscat , galben-brun , caisa, negru si tigrat.Desi din combinatia culorilor acceptate de standard pot rezulta si alte culori ( black & tan) , ele nefiind specificate in standardul rasei , ca urmare nu vor putea fi reproduse. Sunt permise usoare marcaje albe pe piept și picioare.
– Craniul este lat , cu botul de lungime medie si punte nazala dreapta (Stopul – mai curand abrupt) ,
– Falci superioare si inferioare cu maxilare puternice si muscatura in foarfece
– Ochii destul de mici in culoare maro dar cu o expresie demna
Urechile sunt relativ mici, mai curand inguste, agatate lateral pe craniu si atarna pe langa obraji.
– Gatul este musculos, prezinta salba
– Spatele este neted si drept.
– Salele sunt late si musculoase.
– Crupa este usor arcuita la varf.
– Pieptul este lat si adanc; coastele sunt moderat arcuite.
– Abdomenul este bine sustinut.
– Coada este atarnata , groasa la baza si se subtiaza spre varf; atunci cand este coborata ajunge pana in dreptul genunchilor
– Masculii trebuie sa aiba doua testicule aparent normale, complet coborate in scrot.
– Trenul anterior cu umerii – moderat inclinati ; nntebratul este drept, moderat de lung si puternic; bratul – usor inclinat si robust.
– Trenul posterior cu muschii puternici, articulatiile dezvoltate moderat, cu genunchi puternici si cu o angulatie moderata
– Membrele posterioare sunt usor apropiate, labele sunt groase si elastice
– Unghiile sunt dure, preferabil de culoare inchisa.
Orice abatere de la caracteristicile descrise anterior este considerata defect si va fi penalizata in functie de gravitate:
Sunt considerate DEFECTE ALE RASEI :
– oasele subtiri
– botul de becata
– muscatura cu usor prognatism superior sau inferior
Sunt considerate DEFECTE ELIMINATORII ALE RASEI :
– muscatura cu prognatism accentuat superior sau inferior;
– caracter fricos , timiditate

 

TEMPERAMENT:
Este un caine mandru , cu un temperament marcat de rabdare, calm, îndrăzneala și mult curaj.
Cu toata duritatea sa este deosebit de atasat de stapan . Nu este un caracter slugarnic, dar cu un dresaj adecvat,speculand dragostea lui netarmurita fata de stapân dar si neîncrederea fata de straini, poti obtine orice iti doresti de la el, devenind cel mai bun câine de paza si aparare.